Yangın Alarm Sistemi Nedir?
Yangın algılama ve erken uyarı sistemi kısaca üç temel faktör olan duman, alev ve ani ısı artışının algılanması ile sağlanmaktadır. Yangın alarm sistemi yangın detektörü ‘nden aldığı sinyalleri yorumlayarak söndürme sistemi, siren, mail ya da telefon ile bilgilendirme gibi bir çıktı ile bildirimde bulunarak hızlı çözüm alınmasını sağlamaktadır. Özellikle işyerleri, depo, otel, fabrika okul ve hastaneler başta olmak üzere bir çok alanda sıklıkla kullanılmaktadır.
Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji, yangın algılama sistemlerini de akıllı hale getirerek riskleri neredeyse tamamen ortadan kaldırmakta, yaşam kalitemizi ve konfor alanlarımızı önemli derecede genişletmektedir. Yangın algılama ve uyarı sistemleri tüm süreç ve işlemleri otomatik olarak gerçekleştirerek, ilgili sistemlerin tetiklenmesini sağlamaktadır. Bu sayede can kayıpları ve maddi kayıpları en aza indirmektedir.
Yangın Algılama Sistemi Nasıl Çalışır?
Yangın alam sistemleri olarak da anılan yangın algılama sistemleri, duman, ısı ve gaz kaçaklarını uç noktada kullanılan dedektör sistemleri ile tespit eder. Tetikleme mekanizması dedektörler üzerinden alınan bilgi gibi manuel olarak alarm butonuna basılarak da harekete geçirilebilir. Uyarı sistemi tetiklendiğinde ise sesli ve/veya ışıklı siren uyarısı verilir. Kullanılan sisteme bağlı olarak mail ve telefon üzerinden belirli noktalara bildirimlerde bulunulabildiği gibi sisteme entegre edilen acil anons sistemi ile anons yapılması sağlanarak ortamın tahliyesinin panik yapılması önlenerek en hızlı şekilde ortamın tahliyesi sağlanabilmektedir.
Yangın alarm sisteminin uygulanacağı alan özellikleri ve ayrılan bütçeye göre iki farklı sistem uygulanabilir. Konvansiyonel ve adresli yangın algılama sistemi olarak adlandırılan bu iki sistem farklı çalışma tarzlarına sahiptir.
Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemi
Konvansiyonel yangın algılama sistemleri bölgesel denetim gerçekleştirmektedir. Her bir bölgeye 30 adete kadar dedektör konumlandırması sağlanabilir. Ancak bu bölgede bir uyarı alınması durumunda tetikleyen dedektörün hangisi olduğu tespit edilemez. Bu yüzden konvansiyonel yangın alarm sistemleri daha düşük maliyetli çözüm olmasına karşın orta ve büyük ölçekli projelerde önerilmemektedir. Konvansiyonel yangın algılama sistemleri duman dedektörü, ısı dedektörü, su baskını dedektörü, gaz kaçağı dedektörü, karbonmonoksit dedektörü ve multi dedektör üniteleri ile birlikte çalışabilmektedir.
Adresli Yangın Algılama Sistemi
Akıllı adresli yangın algılama sistemi olarak da adlandırılan bu sistemde tüm dedektörler dijital bir kimlik numarasına sahip olduğundan ayrı ayrı denetlenebilmektedir. Bir alarm oluştuğunda uyarının hangi detektörden geldiği anlaşılabildiği için sorunun oluştuğu noktaya direkt ve ani olarak müdahale imkanı sunmaktadır. Bununla birlikte konvansiyonel sisteme göre daha esnek ve entegrasyona uygun bir mimariye sahip olduğundan akıllı adresli yangın algılama sistemleri yangın söndürme sistemi ve acil anons sistemi ile birlikte kullanılabilir ve ihtiyaç halinde sistemin genişletilebilmesi sağlanabilir.
Yangın Alarm Sistemi Periyodik Bakımı
Yangın güvenliği ile ilgili kanun ve düzenlemelerde yangın algılama ve alarm sisteminin her an sağlıklı çalışıyor olduğuna emin olunması gerektiği belirtilerek, sistem periyodik bakımlarının ihmal edilmeden yapılması ve belgelendirilmesi istenmektedir. Kullanılan dedektörler üzerinde meydana gelen tozlanma, örümcek ağları ve su sızıntıları yangın algılama ve yangın alarm sisteminin çalışmaması veya yanlış çalışmasına sebep olacağı için periyodik bakım çalışması en az sistemin kurulması kadar önem arz etmektedir.